ISAE 3402 & ISAE 3000

Het belang van ISAE 3402 en ISAE 3000 voor outsourcing

'Service Organization Control reports' zoals ISAE 3402 en ISAE 3000 scheppen extra waarde voor leveranciers van outsourcingdiensten (service-organisaties) en voor hun klanten:

Veel service-organisaties  beschikken daarom over Service Organization Control reports. Denk aan cloud computing en IT-leveranciers, vermogensbeheerders, financiële dienstverleners, logistieke dienstverleners en salarisverwerkers. De internationaal bekendste typen Service Organization Control reports zijn ISAE 3402 en ISAE 3000.

Wat zijn ISAE 3402 en ISAE 3000?

ISAE 3402 en ISAE 3000 zijn standaarden van de International Federation of Accountants (IFAC). Deze standaarden worden gebruikt om zekerheid te geven over outsourcing, meer specifiek:

ISAE 3402 (voorheen SAS 70) is alleen bedoeld om te rapporteren over de interne beheersing van een service-organisatie voor de financiële verslaggeving van klantorganisaties. Als de uitbesteding geen verband houdt met financiële verslaggeving, dan wordt de ISAE 3000 standaard gebruikt. Bijvoorbeeld voor zekerheid over continuïteit, beveiliging en privacy.

Wat zijn Service Organization Control (SOC) reports?

De Amerikaanse beroepsorganisatie van accountants (AICPA) hanteert het begrip Service Organization Control (SOC) reports. De ISAE 3402-variant duidt men aan met SOC1. De ISAE 3000-variant die gaat over security, availability, processing integrity, confidentiality of privacy duidt men aan met SOC2. De Amerikanen bieden ook de optie van een zegel op de website van de service-organisatie, die SOC3 wordt genoemd. Vele cloud computing leveranciers verstrekken zekerheid aan hun klanten op basis van SOC2 of SOC3.

ISAE 3402 & ISAE 3000 diensten van ITegrity

Voor Service Organization Control reports is een grondige kennis en ervaring vereist. Hierdoor is het schaars specialisme, zelfs binnen de gemeenschap van auditors. ITegrity biedt dit specialisme met de volgende diensten:

De voordelen van ITegrity

Lees ook verder over onze expertise van Outsourcing Assurance
Wilt u meer weten over de dienstverlening van ITegrity? Neem dan vrijblijvend contact op.

Itegrity

Copyright 2024 All rights reserved - ITegrity BV

Webdesign Utrecht